Lid worden

Enkel kandidaten met een interesse in het sportschieten worden aanvaard. De aanvaarding is ook afhankelijk van de beschikbare plaatsen.

Heb je interesse of zit je met vragen, kom dan gerust eens langs in het clublokaal of maak een afspraak met de voorzitter of de secretaris.

Als lid van de vereniging, moet je uiteraard volledig voldoen aan de voorwaarden die bepaald zijn in de wapenwetgeving. Deze wetgeving is vrij complex en kan in het kader van deze site niet volledig worden worden uitgelegd. Wie zich kandidaat stelt, krijgt hierover alle nodige informatie.

Onthou in elk geval dat alle vuurwapens vergunningsplichtig zijn. Sommige vuurwapens kunnen aangekocht of gebruikt worden op basis van de sportschutterslicentie, voor andere heb je een aankoopvergunning nodig van de gouverneur van uw provincie. Je zal daarvoor moeten beschikken over een blanco strafregister en je zal moeten slagen in een theoretische en praktische proef. Laat je daar niet door afschrikken. Bij deze proeven worden geen onmogelijke zaken gevraagd.

Iedere kandidaat wordt eerst gedurende 6 maand aspirant lid. Wie nog niet beschikt over eigen vuurwapens, kan voorlopig enkel schieten met luchtdrukwapens. Dit heeft te maken met de wapenwetgeving waardoor de kandidaat niet onmiddellijk een wapen mag aankopen of hanteren. Na je kandidatuurstelling wordt een voorlopige sportschutterslicentie aangevraagd. Zodra je die hebt kan je reeds met de clubwapens oefenen. Nieuwe schutters ontvangen eveneens een basisopleiding.

De vereniging biedt aan zijn leden en aspirant-leden een volledige administratieve ondersteuning aan bij het doorlopen van deze procedures.

Na de proefperiode kan een aspirant-lid de theoretische en praktisch proef afleggen, waarna hij een attest krijgt waarmee een definitieve sportschutterslicentie en/of een aankoopvergunning van de gouverneur kan aangevraagd worden. Aspirant-leden die reeds beschikken over een geldige sportschutterslicentie moeten die proeven uiteraard niet meer afleggen.